072-3712126

סכנה: מה באמת יש בפרות ובירקות שלנו?

כולנו שואפים לצרוך כמה שיותר פירות וירקות, הנחשבים למרכיב החיוני והבריא ביותר בתזונתנו, שמבוססת במידה רבה על תוצרת חקלאית.
מה שפחות ידוע לכל הוא, שתוצרת חקלאית זו עוברת לא מעט ריסוסים, ולכן כרוכה צריכתה בהשלכות בריאותיות מסוכנות.
הנתונים שעולים מדו"חות מבקר המדינה, בדיקות משרד הבריאות וממצאיהן של עמותות ניטרליות כמו 'אדם טבע ודין' ו'אמון הציבור', מצביעים באופן גורף על כך שיעורים גבוהים ואף מסוכנים של חומרי הדברה מזיקים ביבול החקלאי בארץ.
כל מה שחשוב לדעת על סכנות חומרי ההדברה במזון והדרכים להתמודד אתן – במאמר הבא.

חומרי הדברה

שדות, מטעים ושאר סוגי הגידול החקלאי, חשופים באופן טבעי לפגיעתם של חרקים ומזיקים שונים.
תפקידם העיקרי של חומרי ההדברה הנו להגן על הצמחים מפני פגיעתם של המזיקים, ובכך לשמור על התוצרת החקלאית בכמות ובאיכות טובה יותר.
חומרי הדברה אלו, הנם למעשה כימיקלים שונים, שמיושמים הן על הצמח והן בקרקע, בשלבים שונים בצמיחה, כשרובם ככולם טומנים בחובם סכנות בריאותיות שונות, וחלקם אף מסרטנים.
לפניכם אחדים מחומרי ההדברה הבולטים בסכנותיהם ובשכיחותם במזונותינו:

  • דיפנילאמין: כימיקל מסוכן המרוסס בארץ על תפוחים (באיחוד האירופי אסרו על השימוש בו).
  • אימאזליל: חומר הדברה סיסטמי, החודר לתוך הפרי כולו, דרך קליפתם של כל סוגי פירות ההדר, המרוססים העיקריים בו, ונחשב כמסרטן.
  • אנדוסולפן: חומר הדברה בעל השפעה משבשת על המערכת ההורמונאלית והורמון המין הגברי טסטוסטרון, שנאסר לשימוש בארץ, אבל עקב תהליכי פירוק איטיים שאריותיו עדיין מצויות על גבי תוצרת חקלאית.
  • זרחנים אורגאניים: קבוצת כימיקלים שמהווים תוצרי פירוק של חומרי הדברה שונים, ואשר הוכחו כפוגעים במערכת העצבים ובהתפתחותם הקוגניטיבית של ילדים.
  • DDT: חומר הדברה שהוכח כמסרטן ופוגע במערכת הפוריות ובכבד.

חמישה עשר הפירות והירקות המרוססים והמסוכנים ביותר

חשוב להדגיש, כי לא כל הפירות והירקות וכלל תוצרי החקלאות מרוססים באותה המידה בחומרי הדברה.
לפניכם חמישה עשר היבולים המודברים ביותר, אשר מהווים סכנה בריאותית חמורה יותר ביחס לתוצרת חקלאית מסוגים אחרים:

  • ענבים: למרות הפופולאריות הרבה של פרי קיצי זה, מסתבר שעל פי תוצאות המחקרים העדכניים בנושא, אשכול ענבים ממוצע מכיל לא פחות מ- 22 סוגים של חומרי הדברה, לרבות זרחנים אורגאניים, בעלי פוטנציאל פגיעה עצבית וקוגניטיבית בכלל ובקרב ילדים בפרט.
  • סלרי: ירק תמים ואהוד זה, שמככב במרקי החורף, מכיל, על פי המחקרים, כ- 33 (!) חומרי הדברה שונים ומסוכנים, כשלא פחות מ- 60% מהבדיקות הרנדומליות גילו חריגה ברמה המותרת של המזהמים הללו בתוצרת.
  • תפוחים: הפרי הבריא והטעים הזה, הפך, למרבה הצער, להיות דומה לתפוח המורעל של שלגיה, עם ארבעה סוגי חומרי הדברה מסרטנים, שלושה סוגי כימיקלים הפוגעים בהתפתחות העובר ובמערכת הרבייה וכשישה סוגי זרחנים אורגניים רעילים.
  • פירות הדר: מטופלים באימאזליל, חומר הדברה סיסטמי, אשר מתפשט בפרי כולו ולא עוצר רק בקליפה, ונחשב כחומר מסרטן.
  • סלק: מודבר באמצעות אנדוסולפן, חומר שנחשד כמסוכן למערכת האנדוקרינולוגית וכמפחית את רמות הורמון המין הגברי, ונאסר לשימוש כבר בארץ, אך שאריות ממנו עדיין מצויות על גבי הירק.
  • ירקות נוספים שכולים ברשימת חמישה עשר המזוהמים ביותר בחומרי הדברה כוללים: כוסברה, שמיר, חסה, נענע, עלי בייבי, אגס, קולורבי, אפרסק, תפוח אדמה ופלפל.

תקן הריסוס וחריגות ממנו

תקן הריסוס בארץ קרוי 'הרמה השאריתית המרבית', ומתייחס לשאריות הריסוס הנותרות על גבי הפירות והירקות, שבדיקתו נמצאת תחת אחריותם של משרדי החקלאות והבריאות הממשלתיים.
תקן הרמה השאריתית המרבית, תקף באופן נפרד לכל פרי וירק, ואמור להבטיח שרמת החשיפה המרבית לכל חומר הדברה תהיה מתחת לזו שעלולה לגרום לנזק בריאותי.
יחד עם זאת, נתוני הדגימות אינם ידועים או מפורסמים בציבור, ולא קיים סיכום נהיר אודותיהם, ומעבר לכך, מהימנותו של התקן לא בדוקה וברורה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתזונתם של ילדים.
ראוי לציין שבישראל ממוצע החריגה מתקן הריסוס עומד על כ- 15% מכלל הדגימות שמתבצעות באורח קבע, לעומת 3% בלבד של חריגות במדינות האיחוד האירופי ו- 1% בארה"ב.
לפניכם עשרה ירקות שנמצאו בדגימות כחורגים מתקן הריסוס המחייב על פי חוק:

  • שמיר – זכה בזכות המפוקפקת למקום הראשון בחריגות מתקן הריסוס, עם 86.3% חריגות מכלל הדגימות שבוצעו.
  • עלי מנגולד – מובילים אחרי השמיר עם לא פחות מ- 77.5% חריגות מתוך כלל הדגימות שמבוצעות.
  • נענע – 68.8% מכלל הדגימות שנלקחו מעלי הנענע נמצאו כמכילות חומרי הדברה ברמות החורגות מהתקן מותר.
  • טרגון – עלי התבלין הללו נמצאו, למרבה הצער, ב-63.6% מכלל הדגימות השוטפות כמזוהמים בחומרי הדברה ברמות שמעל לתקן המותר.
  • כוסברה וסלרי: עם 60.3% ו- 60.2% של דגימות החורגות מתקן הריסוס המותר, בהתאמה.
  • ירקות נוספים שדגימותיהם כלולות בין עשרת החורגים ביותר מתקן הריסוס כוללים: פטרוזיליה, שעועית, חמציץ ועירית.

ראוי לציין שמרבית החורגים החמורים ביותר מתקן הריסוס, הנם עשבי תיבול, אותם ניתן ורצוי לגדל באופן עצמאי בבית.

 

עשרת הפירות והירקות הנקיים ביותר מחומרי הדברה

ישנם סוגי תוצרת חקלאית שמטבעם נתונים פחות לריסוס ולהדברה, ואשר דגימותיהם מראות שהם נקיים מחומרים רעילים ומסוכנים מבחינה בריאותית.
להלן עשרת הפירות והירקות הנקיים ביותר משאריות ריסוס והדברה:

  • פסיפלורה
  • אבוקדו
  • נבטים
  • בטטה
  • בצל
  • תמר
  • אספרגוס
  • אפונה
  • כרובית
  • ארטישוק

פירות נוספים שנחשבים לנקיים יחסית משאריות ריסוס כוללים: מנגו, אננס, אבטיח, אפרסמון, ליצ'י, פפאיה, קיווי, ומלון. 

 האם תוצרת אורגאנית בריאה יותר?

באופן עקרוני, ירקות, פירות ומזונות אורגאניים נוספים, בהחלט נקיים יותר משאריות ריסוס וחומרי הדברה, עד לשיעור של פי ארבעה ביחס לתוצרת חקלאית רגילה.
מנגד, יש הסבורים כי צמחים שלא מוגנים מפני מזיקים באמצעות ריסוס, נוטים לפתח מעין  רעלנים עצמיים כדי להגן על פריים מפני החרקים.
דישון המטעים והשדות האורגאניים באמצעות דשן אורגאני, שמקורו פעמים רבות משאריות ופסולת של חקלאות החי, מחדיר פעמים רבות לתוצרת אף הוא שאריות זרחן וחנקן.
זאת ועוד: חלק מחומרי הריסוס המאושרים לחקלאות האורגאנית כוללים גם חומרים בלתי אורגאניים, שאמנם אינם מזיקים כמו רעלני ההדברה אך עשויים להיות בעלי רעילות כלשהי, כדוגמת נחושת וגופרית.
אך למרות האמור לעיל, הדברה אורגאנית הנה בהחלט בריאה ובטוחה יותר, וכמוה גם הדברה ביולוגית, באמצעות פיזור חרקים שמהווים הטורפים הטבעיים של מזיקים שונים, וכן חקלאות הידרופונית, בה גדלים הצמחים על גבי מצע של מים בחממות סגורות, בלי חומרי הדברה כלשהם.

טיפים לצריכה נכונה

למרות האמור לעיל, צרכנים נבונים שמעוניינים לשמור על בריאותם-שלהם ושל בני משפחותיהם, יכולים לנקוט במספר צעדים שיגנו עליהם מפני חומרי ההדברה המסוכנים והמזיקים:

  • לשטוף כל פרי וכל ירק במים, ולשפשף אותם היטב.
  • לשטוף את הפירות והירקות גם באמצעות השרייתם בחומץ או בלימון – שבכוחם לפרק חלק מחומרי ההדברה.
  • לצרוך פירות וירקות מגוונים, ובכך להפחית את הסיכון לחשיפת יתר לחומר הדברה ספציפי.
  • לצרוך פירות וירקות מתוך רשימת התוצרת הנקייה יחסית.
  • גידול עשבי התיבול, שנחשבים למרוססים ביותר, באופן עצמאי וביתי.
  • להימנע מצריכת פירות וירקות כשרים למהדרין, אם זה לא הכרחי עבורכם מבחינה דתית, היות והם מרוססים יותר מהשאר.

 

מזיקים בבית / בעסק? פנו למומחי ההדברה שלנו!